Összefüggés lehet a klímaváltozás és pollenkoncentráció növekedése között

Közzétéve | aug 29, 2016 |

Hirdetés betöltése…

Összefüggés lehet az éghajlatváltozás és a pollenkoncentráció között osztrák kutatók friss eredményei szerint. A gyomnövények már olyan területeken is megjelenhettek, főleg az elmúlt időszak klímaváltozásai során, amelyeken korábban nem.

Pongrácz Rita az ELTE Meteorológiai Tanszékének éghajlatkutatója az M1 – Ma reggel című műsorában kifejtette, inkább az éghajlatváltozás van hatással a pollenkoncentrációra, a kapcsolat ebbe az irányba mutat.

A hőmérséklet-változás és a csapadékváltozás problémás. A pollenkoncentrációban lényeges, hogy ha nincsen vagy kevesebb a csapadék, akkor kevésbé tudnak kimosódni a pollenszemcsék a légkörből, és jobban megterhelik az emberi szervezetet.

Hozzátette, Magyarországot tekintve a gyomnövények eddig is jelen voltak. Ezért pontosan lehet látni, hogy jelentős a pollenkoncentrációbeli különbség a szárazabb vagy csapadékosabb időszak között.

Trendeket nézve, a csapadékra vonatkozók egyelőre statisztikai alapon nem tekinthetőek egyirányú, határozott változásnak. De 50-100 évre előretekintve, különösen a nyári időszakban, várható jelentős változás – magyarázta.

Kifejtette, a melegedéssel együtt járó folyamatok, csapadék-változások a pollenkoncentrációban növekedést hozhatnak, emellett a felszínhasználatban vagy -borítottságban bekövetkező változások is ebbe az irányba mutatnak, több pollen jelenthet meg – különösen a nyár végi gyomnövényeket tekintve – a levegőben.

Forrás

Ezeket a cikkeket se hagyd ki..

Az ókori világ hét csodájából… Az ókori világ hét csodájából manapság már csak egy létezik: a gizai piramis.
Elfogták a világ legnagyobb cápáját Rekordméretű cápát fogtak egy mexikói sziget mellett. 5,5 méter hosszú nagy fehér cápát fogtak a mexikói Guadalupe szigetnél. Ezzel megdőlt az eddigi rekord, amit egy 5,1 méter hosszú, Kimmel nevű nőstény tartott. Az Apache nevet viselő új csúcstartó Brett McBride kapitány ku...
Jó hír a nyugdíjasok számára! Egyszeri segél... Jó hír a nyugdíjasok számára, hogy egyszer igényelhető segély igénybevételére van lehetőségük abban az esetben, ha a kifizetés nem éri el a 70 000 forintot. Az igénylésre abban az esetben van mód, ha olyan élethelyzet alakul ki, mely a létfenntartást veszélyeztetni. Ilyen pél...

Facebook hozzászólás