Összefüggés lehet a klímaváltozás és pollenkoncentráció növekedése között

Közzétéve | aug 29, 2016 |

Hirdetés betöltése…

Összefüggés lehet az éghajlatváltozás és a pollenkoncentráció között osztrák kutatók friss eredményei szerint. A gyomnövények már olyan területeken is megjelenhettek, főleg az elmúlt időszak klímaváltozásai során, amelyeken korábban nem.

Pongrácz Rita az ELTE Meteorológiai Tanszékének éghajlatkutatója az M1 – Ma reggel című műsorában kifejtette, inkább az éghajlatváltozás van hatással a pollenkoncentrációra, a kapcsolat ebbe az irányba mutat.

A hőmérséklet-változás és a csapadékváltozás problémás. A pollenkoncentrációban lényeges, hogy ha nincsen vagy kevesebb a csapadék, akkor kevésbé tudnak kimosódni a pollenszemcsék a légkörből, és jobban megterhelik az emberi szervezetet.

Hozzátette, Magyarországot tekintve a gyomnövények eddig is jelen voltak. Ezért pontosan lehet látni, hogy jelentős a pollenkoncentrációbeli különbség a szárazabb vagy csapadékosabb időszak között.

Trendeket nézve, a csapadékra vonatkozók egyelőre statisztikai alapon nem tekinthetőek egyirányú, határozott változásnak. De 50-100 évre előretekintve, különösen a nyári időszakban, várható jelentős változás – magyarázta.

Kifejtette, a melegedéssel együtt járó folyamatok, csapadék-változások a pollenkoncentrációban növekedést hozhatnak, emellett a felszínhasználatban vagy -borítottságban bekövetkező változások is ebbe az irányba mutatnak, több pollen jelenthet meg – különösen a nyár végi gyomnövényeket tekintve – a levegőben.

Forrás

Ezeket a cikkeket se hagyd ki..

A mai tinik 12-szer többet költenek, mint harmin... A huszonegyedik század tinédzserei egészen más vásárlási szokásokkal rendelkeznek, mint a hetvenes évekbeliek. Ma közel 12-szer több zsebpénzre van szükségük, az inflációs hatástól is eltekintve, mint 1975-ben! A brit statisztikai hivatal vásárlási szokásokat feltérképez...
Feltérképezte A Google az óceánvilágot A Google térképpel megnézheted a tenger élővilágát és a korallzátonyokat. Ausztrália, a Fülöp-szigetek, Bermuda és Hawaii partjainál. 2012 szeptember 16-án kezdték a munkát, hat hónap alatt 20 önálló korallzátonyt fotóztak le 2300 km hosszan. Azóta a Galápagos-szigetek vízi...
2 év leállás után újraindították a nagy had... A mintegy két évig tartó leállás után vasárnap újraindították az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) nagy hadronütköztetőjét (LHC), amelynek jelentősen megnövelt teljesítményétől a Genfben működő intézet munkatársai azt várják, hogy új távlatokat nyit a fizik...

Facebook hozzászólás