Összefüggés lehet a klímaváltozás és pollenkoncentráció növekedése között

Közzétéve | aug 29, 2016 |
[ads]
Összefüggés lehet az éghajlatváltozás és a pollenkoncentráció között osztrák kutatók friss eredményei szerint. A gyomnövények már olyan területeken is megjelenhettek, főleg az elmúlt időszak klímaváltozásai során, amelyeken korábban nem.

Pongrácz Rita az ELTE Meteorológiai Tanszékének éghajlatkutatója az M1 – Ma reggel című műsorában kifejtette, inkább az éghajlatváltozás van hatással a pollenkoncentrációra, a kapcsolat ebbe az irányba mutat.

A hőmérséklet-változás és a csapadékváltozás problémás. A pollenkoncentrációban lényeges, hogy ha nincsen vagy kevesebb a csapadék, akkor kevésbé tudnak kimosódni a pollenszemcsék a légkörből, és jobban megterhelik az emberi szervezetet.

Hozzátette, Magyarországot tekintve a gyomnövények eddig is jelen voltak. Ezért pontosan lehet látni, hogy jelentős a pollenkoncentrációbeli különbség a szárazabb vagy csapadékosabb időszak között.

Trendeket nézve, a csapadékra vonatkozók egyelőre statisztikai alapon nem tekinthetőek egyirányú, határozott változásnak. De 50-100 évre előretekintve, különösen a nyári időszakban, várható jelentős változás – magyarázta.

Kifejtette, a melegedéssel együtt járó folyamatok, csapadék-változások a pollenkoncentrációban növekedést hozhatnak, emellett a felszínhasználatban vagy -borítottságban bekövetkező változások is ebbe az irányba mutatnak, több pollen jelenthet meg – különösen a nyár végi gyomnövényeket tekintve – a levegőben.

Forrás

Ezeket a cikkeket se hagyd ki..

A szemed pupillája akár 45 százalékkal… A szemed pupillája akár 45 százalékkal is kitágul, ha olyanra nézel, akit szeretsz.
Hány éves a Tejútrendszer? Az Európai Déli Obszervatórium Chilében található Very Large távcsőve segítségével egy nemzetközi kutatócsoportnak sikerült a Tejútrendszer korát meghatároznia. E szerint, galaxisunk nem sokkal az univerzum születése után kezdett kialakulni. A kutatók kettő, az NGC 6397 ...
Három magyar is felkerült a világ legtöbbet id... Nyilvánosságra hozta a Thomson Reuters Corporation a 2014-ben legtöbbet idézett 3215 kutató nevét, akik tudományterületük idézettségi mutatójának legfelső egy százalékába tartoznak. Magyarországról három kutató szerepel a 2014-es „sikerlistán”: egyikük Csabai István, az...

Facebook hozzászólás