Átkóborolt Kínába egy tigris, amelyet nemrég Putyin engedett szabadon

Közzétéve | okt 10, 2014 |
[ads]

Peking, 2014. október 9., csütörtök (MTI) – Minden az életét veszélyeztető akadályt igyekeznek eltüntetni egy szibériai tigris útjából, hogy szabadon járhassa a kínai vadászterületeket – jelentette a kínai állami média, miután kiderült: egy Vlagyimir Putyin, orosz elnök által még májusban szabadon engedett nagymacskáról van szó, amely átlépte az orosz-kínai határt.

A nagytestű ragadozó az északkelet-kínai Tajpingkuo természetvédelmi területre tévedt, amiről egy Oroszországból kezdeményezett telefonhívásból értesültek a helyi szakemberek – számolt be a Hszinhua hírügynökségnek Csen Csi-kang igazgató. A határon túlról azt kérték, kísérjék figyelemmel és “védjék meg” a különleges példányt.

Mint kiderült, a Kuzja nevű állaton azonosítására és követésére alkalmas eszköz található, s Putyin még hónapokkal korábban egy ceremónia közepette engedte szabadon két társával együtt. A jelek szerint Kuzja az orosz Távol-Kelet Birobidzsán Zsidó Autonóm területe felől érkezett és a határon lévő Hejlungcsiang folyó térségében tartózkodik.

A kínai oldalon azonnal intézkedtek és munkásokat küldtek a térségbe, hogy felszedjék az esetleges csapdákat. Ezzel egy időben több mint 60 videokamerát szereltek fel, hogy a tigris esetleges felbukkanásának helyszíneit megfigyelhessék. Az erdőfelügyelőknek kiadták, tájékoztassák a környéken élőket a jeles tigris várható érkezéséről. Ebben a térségben korábban nem találkoztak szibériai tigrissel.

Csen Csi-kang megjegyezte, hogy Kuzjának a mindennapi betevővel nem lehet gondja, mivel a 20 ezer hektáros természetvédelmi területen a vadon élő állatok széles választéka áll rendelkezésre. Minden eshetőségre számítva ugyanakkor hozzátette: “amennyiben szükséges, egy marhát beterelünk a területre”.

A világon becslések szerint nem sokkal több, mint 500 szibériai tigris él vadon, többségük Oroszországban, Északkelet-Kínában és a Koreai-félsziget északi részén. A Kínában élők számát 18-22 közé teszik, többségük a határ menti vidéken vadászik.

Kínában az 1980-as években kerültek fel a tigrisek a leginkább veszélyeztetett állatok listájára. A világ legnagyobb nekik épített parkját, egyben tenyésztőközpontját Hejlungcsiangban, 1986-ban alapították. Itt ma több mint 1100 nagymacska él és körülbelül száz tigriskölyök születik évente. Az ott dolgozó kutatók kísérleteznek az állatok edzésével is, hogy végül képesek legyenek az erdőkbe visszatérni, vadon, természetes közegükben is megélni.

– MTI –

Ezeket a cikkeket se hagyd ki..

Született: 1677-ben, meghalt: 1933-ban Egy kínai szóbeszéd szerint Li Csing-jün 256 éven át élt ezen a földön, hosszú életének titka a kínai harcművészetek, a helyes étrend és a többtucatnyi gyógynövény volt. Bár ez első hallásra hihetetlen túlzásnak tűnik, néhány forrás megerősíti a gyógyfűkereskedőké...
Elképesztő tulajdonságok! Ezeket nem tudtad az ... Sokan nem is gondolnánk, a velünk élő állatok hány meg hány különleges, megmosolyogtató vagy épp megdöbbentő tulajdonsággal rendelkeznek. Meglepő furcsaságok kutyáktól az elefántokig, macskáktól a pandákig, nyulaktól a pingvinekig. Tehenek: Akárcsak az embereknek, a t...
Mindössze száz bengáli tigris maradt a banglade... A korábban véltnél sokkal kevesebb, mindössze száz bengáli tigris maradt mára a bangladesi Sundarbans mangroveerdőben – derült ki a veszélyeztetett nagymacskák számának legfrissebb felméréséből. A világ legnagyobb mangroveerdő-övezetében végzett legutóbbi, 2004-es tigrissz...

Facebook hozzászólás