A Wikipédia megbízhatatlan forrásnak minősítette a Daily Mail brit lapot!

Közzétéve | feb 9, 2017 |
[ads]

London, 2017. február 9., csütörtök (MTI) – A Wikipédia szerkesztői úgy döntöttek, hogy megtiltják a Daily Mail napilap forrásként való használatát weboldalaikon, és csak rendkívüli esetben fogadják el, mondván a brit lapkiadó csoport “általánosságban megbízhatatlan”.

A szerkesztők a tilalmat azzal indokolták, hogy a brit napilap “közismerten nem ellenőrzi a tényeket, szenzációhajhász és puszta találgatásokat közöl”.

A lépes nagyon szokatlan az online enciklopédia részéről, amely ritkán fordul a publikációk tilalmának eszközéhez és még olyan forrásokat is elfogad, mint a például a Kremlhez közelálló Russia Today vagy az amerikai Fox News, amelyeket szerkesztői fenntartásokkal kezelnek – írta a The Guardian brit napilap.

A Wikipédiát működtető Wikimédia Alapítvány, amely nem ellenőrzi az enciklopédia szerkesztésének folyamatát, közleményében arról írt, hogy az angol nyelvű Wikipédia önkéntes szerkesztői már 2015 eleje óta mérlegelik a Daily Mail megbízhatóságát, és egyetértettek abban, hogy a brit lapkiadó csoport “általánosságban megbízhatatlan, és hivatkozásként való használatát általában megtiltják, különösen akkor, ha léteznek más megbízhatóbb források.

Ez azt jelenti, hogy a Daily Mailre általában nem fognak hivatkozni mint megbízható forrásra az angol nyelvű Wikipédián és az önkéntes szerkesztőket arra bátorítják, hogy változtassák meg a létező utalásokat, a közösség által megbízhatónak tartott más forrásokat idézzenek. Ez összhangban áll azzal, ahogyan a Wikipédia szerkesztői általában értékelik és használják a médiaforrásokat józan ésszel és megfelelő körültekintéssel” – olvasható a Wikimédia Alapítvány közleményében.

A Wikipédián jelenleg mintegy 12 ezer hivatkozást tartanak nyilván. Az online enciklopédia döntése időben egybeesik a hamis hírek elterjedéséről szóló vitáknak, amelyek egyre inkább kiterjednek a hagyományos sajtótermékekben megjelenő félrevezető információk miatti aggodalmakra is. A BuzzFeed amerikai internetes médiatársaság egy minapi tanulmánya szerint az Egyesült Királyságban a felhasználóknak “csekély étvágyuk” van a kitalált, hamis hírekre, mivel az országnak fejlett, elvekben elkötelezett sajtója van.

A Wikipédia szabályzata a megbízható forrásokról azt is előírja, hogy ha az adott témában a szerkesztő nem talál ilyen forrást, akkor annak nincs helye Wikipédián. A Daily Mail illetékesei egyelőre nem kommentálták a Wikipédia-tilalmat.

MTI

 

Ezeket a cikkeket se hagyd ki..

Kiszámolták: így buktunk ezermilliárdokat az E... Ezermilliárdokban mérhető a hiány, amely azért érte a magyar költségvetést, mert az ország átvette az unió adószabályait – írta csütörtökön a Magyar Nemzet a Magyar Okleveles Adószakértők Egyesülete (Moklasz) és a pécsi egyetem közös kutatására hivatkozva, amelynek ere...
Melyik az az állat, amelyből 114 ezer db-ot kell... Tudta-e, ... …életünk során közel 80.000 alkalommal eszünk, ami évente 540 kg ételt jelent egy közepes étvágyú embernél… …hogy évente kb. 18 kg rejtett zsírt fogyasztunk el, főként felvágottak, húsok, édességek formájában… Levonunk mondjuk 5 évet amikor nincs é...
Egy város, ahol mindenki dolgozik, nincs rendőrs... A demokratikus szocializmus „utópiájának” felel meg az a spanyol városka, ahol gyakorlatilag nincs rendőrség, nincs bűnözés és munkanélküliség.A Dél-Spanyolországban, Andalúziában található Marinaleda település virágzik, és itt nincs munkanélküliség a helyi mezőgazdas...

Facebook hozzászólás