A Wikipédia megbízhatatlan forrásnak minősítette a Daily Mail brit lapot!

Közzétéve | feb 9, 2017 |

Hirdetés betöltése…

London, 2017. február 9., csütörtök (MTI) – A Wikipédia szerkesztői úgy döntöttek, hogy megtiltják a Daily Mail napilap forrásként való használatát weboldalaikon, és csak rendkívüli esetben fogadják el, mondván a brit lapkiadó csoport “általánosságban megbízhatatlan”.

A szerkesztők a tilalmat azzal indokolták, hogy a brit napilap “közismerten nem ellenőrzi a tényeket, szenzációhajhász és puszta találgatásokat közöl”.

A lépes nagyon szokatlan az online enciklopédia részéről, amely ritkán fordul a publikációk tilalmának eszközéhez és még olyan forrásokat is elfogad, mint a például a Kremlhez közelálló Russia Today vagy az amerikai Fox News, amelyeket szerkesztői fenntartásokkal kezelnek – írta a The Guardian brit napilap.

A Wikipédiát működtető Wikimédia Alapítvány, amely nem ellenőrzi az enciklopédia szerkesztésének folyamatát, közleményében arról írt, hogy az angol nyelvű Wikipédia önkéntes szerkesztői már 2015 eleje óta mérlegelik a Daily Mail megbízhatóságát, és egyetértettek abban, hogy a brit lapkiadó csoport “általánosságban megbízhatatlan, és hivatkozásként való használatát általában megtiltják, különösen akkor, ha léteznek más megbízhatóbb források.

Ez azt jelenti, hogy a Daily Mailre általában nem fognak hivatkozni mint megbízható forrásra az angol nyelvű Wikipédián és az önkéntes szerkesztőket arra bátorítják, hogy változtassák meg a létező utalásokat, a közösség által megbízhatónak tartott más forrásokat idézzenek. Ez összhangban áll azzal, ahogyan a Wikipédia szerkesztői általában értékelik és használják a médiaforrásokat józan ésszel és megfelelő körültekintéssel” – olvasható a Wikimédia Alapítvány közleményében.

A Wikipédián jelenleg mintegy 12 ezer hivatkozást tartanak nyilván. Az online enciklopédia döntése időben egybeesik a hamis hírek elterjedéséről szóló vitáknak, amelyek egyre inkább kiterjednek a hagyományos sajtótermékekben megjelenő félrevezető információk miatti aggodalmakra is. A BuzzFeed amerikai internetes médiatársaság egy minapi tanulmánya szerint az Egyesült Királyságban a felhasználóknak “csekély étvágyuk” van a kitalált, hamis hírekre, mivel az országnak fejlett, elvekben elkötelezett sajtója van.

A Wikipédia szabályzata a megbízható forrásokról azt is előírja, hogy ha az adott témában a szerkesztő nem talál ilyen forrást, akkor annak nincs helye Wikipédián. A Daily Mail illetékesei egyelőre nem kommentálták a Wikipédia-tilalmat.

MTI

 

Ezeket a cikkeket se hagyd ki..

Hétköznapi fának néz ki, de figyeljétek meg j... Úgy tűnik, hogy egy hétköznapi fa szerepel a felvételen. A képsorok elején még semmi különös nincsen, minden a lehető legnagyobb rendben van ezen a szomorú, szürke napon. A hang ugyan kissé gyanús lehet, hiszen az olyasmiről árulkodik, hogy valakik odafenn nagyon hangosak, és tal...
Elfogták a világ legnagyobb cápáját Rekordméretű cápát fogtak egy mexikói sziget mellett. 5,5 méter hosszú nagy fehér cápát fogtak a mexikói Guadalupe szigetnél. Ezzel megdőlt az eddigi rekord, amit egy 5,1 méter hosszú, Kimmel nevű nőstény tartott. Az Apache nevet viselő új csúcstartó Brett McBride kapitány ku...
57- A Heinz-változatok száma 57- A Heinz-változatok száma. Henry J. Heinz 1869-ben először az üveges tormát dobta piacra, majd a csemege uborkát. A cég paradicsomszószt - ketchupot - 1876-ban kezdett árulni, majd jött a többi termék. Mire az "57-es változat" piacra került, a cégnek tulajdonképpen már többfél...

Facebook hozzászólás