A hegképződést próbálják megelőzni

Közzétéve | aug 28, 2016 |
[ads]

Egy enzim gátlásával talán elkerülhető lesz, hogy vaskos, mély hegekkel gyógyuljanak a sebek.

Az emberek többsége kiskorától kezdve gyűjtögeti a hegeket testén.

A sérülések, műtétek helye általában nem zavaró, problémát többnyire csak a látványos helyen lévő, mély és kiterjedt hegek okoznak.

Ezek annál több keserűséget szerezhetnek, tönkreteszik az ember önbecsülését, megbélyegzést, kirekesztést hoznak magukkal.

Ausztrál kutatók ezeket a drámai eseteket kutatták, és az első kísérleti eredmények szerint sikerült egy ígéretes módszert találniuk, amivel megelőzhető lehet a túlzott hegképződés.

Nyugat-Ausztráliai Egyetemen vezetett munka három fő területét az égési sérülések, az elburjánzó keloid hegek, és a Dupuytren-kontraktúra tették ki.

Hegszövet (Fotó: Shutterstock)

Hegszövet (Fotó: Shutterstock)

Utóbbi betegség során a kézbőrt az alatta lévő kötőszövetes hártyához rögzítő inak vastagodnak és rövidülnek meg, ami az ujjak használatát korlátozza.

A kutatás a lipoxil-oxidáz enzim (LOX) gátlására koncentrált; mivel ez az enzim teszi lehetővé, hogy a sebgyógyulásban részt vevő kollagénben keresztkapcsolatok alakuljanak ki.

Ezek a kötések a hegképződés alapjai, melyek egy rugalmas, de az eredeti funkcióját már ellátni nem képes szövet képződését okozzák – mondta el a kutatást vezető Swaminathan Iyer.

A szakember szerint, ha sikerül a kellő időben gátolni a LOX képződését, akkor elképzelhető, hogy a bőr hegek nélkül gyógyul majd.

A Nyugat-Ausztráliai Egyetemen Petri-csészében már biztató eredményeket értek el.

A mesterségesen szaporított hegszövetekben a kritikus enzim gátlásával kevesebb kollagén-keresztkapcsolat alakult ki.

Az adatgyűjtést folytatják, majd egér és sertés kísérletekkel vizsgálják meg, hogy a gyakorlatban, valódi élő szervezetben is működik-e a módszer.

Swaminathan Iyer szerint elsősorban a súlyos hegekkel élő embereken szeretnének segíteni, de később szépészeti beavatkozásoknál is felhasználhatják az eredményeket.

Forrás

Ezeket a cikkeket se hagyd ki..

Nézze meg, kémkedik-e ön után a kormány! Felkutatja a gépünkön az állami kémprogramokat az Amnesty International programja. A vírusirtót nem váltja ki. A nemzetközi jogvédő szervezet Detekt nevű ingyenes alkalmazása nem helyettesíti a víruskereső szoftvereket, mivel nem alkalmas minden típusú kártevő azonosítására ...
Ezzel a módszerrel kevesebb, mint 1 perc alatt me... Egy dán farmer arat osztatlan sikert mostanság a világhálón, miután egy olyan videót tett közzé, amely nem kevesebb, mint egy perc alatt segít abban, hogy megpucolj egy nagy fazék krumplit. Pontosabban 50 másodperc a rekord ezzel a módszerrel, amelyet Leo Morten Lund talált ki. A d...
Az amerikaiak 4,6 százalékát alkotják… Az amerikaiak 4,6 százalékát alkotják a világ összlakosságának, de testsúlyuk alapján az össznépesség 7 százalékát teszik ki.

Facebook hozzászólás