A hegképződést próbálják megelőzni

Közzétéve | aug 28, 2016 |

Hirdetés betöltése…

Egy enzim gátlásával talán elkerülhető lesz, hogy vaskos, mély hegekkel gyógyuljanak a sebek.

Az emberek többsége kiskorától kezdve gyűjtögeti a hegeket testén.

A sérülések, műtétek helye általában nem zavaró, problémát többnyire csak a látványos helyen lévő, mély és kiterjedt hegek okoznak.

Ezek annál több keserűséget szerezhetnek, tönkreteszik az ember önbecsülését, megbélyegzést, kirekesztést hoznak magukkal.

Ausztrál kutatók ezeket a drámai eseteket kutatták, és az első kísérleti eredmények szerint sikerült egy ígéretes módszert találniuk, amivel megelőzhető lehet a túlzott hegképződés.

Nyugat-Ausztráliai Egyetemen vezetett munka három fő területét az égési sérülések, az elburjánzó keloid hegek, és a Dupuytren-kontraktúra tették ki.

Hegszövet (Fotó: Shutterstock)

Hegszövet (Fotó: Shutterstock)

Utóbbi betegség során a kézbőrt az alatta lévő kötőszövetes hártyához rögzítő inak vastagodnak és rövidülnek meg, ami az ujjak használatát korlátozza.

A kutatás a lipoxil-oxidáz enzim (LOX) gátlására koncentrált; mivel ez az enzim teszi lehetővé, hogy a sebgyógyulásban részt vevő kollagénben keresztkapcsolatok alakuljanak ki.

Ezek a kötések a hegképződés alapjai, melyek egy rugalmas, de az eredeti funkcióját már ellátni nem képes szövet képződését okozzák – mondta el a kutatást vezető Swaminathan Iyer.

A szakember szerint, ha sikerül a kellő időben gátolni a LOX képződését, akkor elképzelhető, hogy a bőr hegek nélkül gyógyul majd.

A Nyugat-Ausztráliai Egyetemen Petri-csészében már biztató eredményeket értek el.

A mesterségesen szaporított hegszövetekben a kritikus enzim gátlásával kevesebb kollagén-keresztkapcsolat alakult ki.

Az adatgyűjtést folytatják, majd egér és sertés kísérletekkel vizsgálják meg, hogy a gyakorlatban, valódi élő szervezetben is működik-e a módszer.

Swaminathan Iyer szerint elsősorban a súlyos hegekkel élő embereken szeretnének segíteni, de később szépészeti beavatkozásoknál is felhasználhatják az eredményeket.

Forrás

Ezeket a cikkeket se hagyd ki..

32 kreatív fotó, ami teljesen össze fog zavarni... “Hiszem ha látom”, tartja a közmondás. De ezeket a képeket nem fogod elhinni. Úgy látszik a szemed mégis megtréfál néha. És pont ez az érdekes bennük. Tudod azonnal, hogy illúzió, de mégis, a szemed elsőre el akarja hitetni veled. Ezt a fotózási módszert angolul forced persp...
Észrevett egy lyukat a hegy oldalában. Amit benn... Túrázás közben vett észre egy helyi gazda egy hatalmas lyukat a szemközti hegy oldalában. Azóta az egész világ a csodájára jár ennek, amit benne találtak ugyanis valami lenyűgöző! A Son Doong barlang Vietnamban található és az egyik legnagyobb barlangnak számít a világon. A t...
Hány perc az eltérés napnyugta (és kelte) eset... Egy óra alatt 360°/24 = 15°-ot fordul a Föld. Ha tudod, hogy hány hosszúsági fok az eltérés az ország keleti és nyugati pontja között, akkor ebből egyszerűen ki lehet számolni.Pl. Sopron a 16,5° hosszúsági fokon van, Nyíregyháza a 21,5°-on, akkor a kettő közt 5° az eltéré...

Facebook hozzászólás